Країна Мрій

🏗 Чи могли б ви уявити своє життя в недобудованому будинку (на 9 поверсі), без води, тепла та каналізації? Навіть теоретично такий варіант здається нездійсненим. Але в сучасних столичних реаліях саме так, вже 12 років, живе сім’я Студінської Галини Яківни.

Київ, колишній ЖК “Градимир”, будинок № 3 (нині ЖК “Еврика”). Зима, 23 грудня 2020р. Розповідь Галини Яківни:

Два дні зливала воду з даху! Спершу насосом, потім відром! Це звичайна зимова процедура, щоб захистити будинок! Не встигла це зробити позавчора і залило ванну та кухню! Сьогодні вже почистила дах від снігу! Хотіла поділитися «радощами» повсякденного життя в недобудованному будинку !!!

Водний досвід

Кожний життєвий досвід є корисним з точки зору розвитку людини, удосконалення її фізичного та емоційного стану, її навиків та softskills, навіть неприємний, важкий досвід. Cаме таким складним досвідом сьогодні ділюсь з вами. Про воду.

Зустрічаємо 12 зиму в будинку, що не зданий в експлуатацію! Враховуючи існування різних ступенів цього поняття «не зданий в експлуатацію», поясню: без води, без тепла, без ліфта, без каналізації (останніх 2 роки).

Сьогодні 23 грудня 2020 року. В квартирі 00С. Повірте, що це – щастя. Зима поки тепла. Бувало в квартирі і -8С, вода у відрах за ніч замерзає, доводиться розбивати. Як правило, чоловіки співчувають моєму чоловікові, як йому важко носити воду, адже живемо на 9 поверсі, а воду потрібно ще принести до будинку. Так, це важко, але є речі складніші. Про який позитивний досвід можна говорити в такій ситуації? Поясню:

По-перше, чоловік вимушений займатися фізичною працею, адже розуміє, що без води ну ніяк. Для доктора наук, який проводить 2/3 дні сидячі за книжками, комп’ютером, це дуже потрібні фізичні навантаження, це корисно для серця, легенів, тиску та м’язів.

По-друге, виховується розуміння необхідності господарської (домашньої) роботи і дівчата мене зрозуміють. Багато чоловіків дозволяють собі «напрацюватися» на роботі, щоб «татко мав змогу вдома відпочити». Бачила такого «трудівника» на роботі. Щоб не допомагати дружині з немовлям, він «писав» кандидатську ночами на роботі. За 10 років так і не написав.

По-третє, виховується економне відношення до використання води. Це точно сформований імператив – внутрішня потреба до бережливого відношення до природних ресурсів. Не шуткую. Це правда. От тут чоловіка від кухні відсуваю, бо мої навички є більш економними, а оскільки я хвилююсь за його фізичний стан, як нормальна дружина (йому ж запаси води поповнювати), посуд мию сама.

В щасливі часи, коли каналізація в квартирі ще була (її зняли, щоб замінити, але не встигли, добудова зупинилась), вода використовувалась двічі або навіть тричі (воду після полоскання можна використати для миття підлоги, потім – в унітаз). Обсяг води влітку – до 300 літрів, зимою набагато менше. Бо влітку можу щось випрати невелике в «Малютке». Звісно, що велике прання в таких умовах неможливе, тому низько кланяюсь нашим друзям Наталочці та В’ячеславу, які гостинно приймають нас із нашим мотлохом попрати та прийняти душ.

Четверте досягнення завдяки такій складній життєвій ситуації – це удосконалення мого професійного досвіду. Я фінансист, маркетолог, брендолог, але інженера думка у мене від батька. Уявіть зимою, коли в квартирі температура нижче нуля, у вас у ванній кімнаті та на кухні із повітропроводу біжить вода. Гарно біжить. Однієї ночі рахувала – 5 хвилин – відро! Спати не можна, бо заливає холоднючою водою, а завтра на роботу. Цілі системи водовідводу придумала, побудувала і не тільки в квартирі, а й на технічному поверсі. Пояснила як і для чого і будівельники змонтували таку тимчасову систему, але і тут набракували. Система перемерзає і вода знову знаходить собі дорогу. Тому день починається із розуміння, яка температура за вікном, чи був сніг, похід на дах, перевірка стану покрівлі. Якщо погода міняється плюс, мінус, плюс, мінус на даху ковзанка і по коліно води. Несемо з чоловіком насос, скачуємо воду з даху, залишки черпаємо відром і так до наступного плюса. А сьогодні випав сніг. Це важке випробування, бо його треба скидати з даху. 2-3 куба за раз? Непогано.

Коли питають як зберігаю фігуру, спливають образи ковшової лопати, криги, лома, пересування на 16 поверх…. Що ще про воду в таких умовах? Почала менше пити, на жаль, намагаюсь контролювати обсяг, розумію, що це важливо для здоров’я, але згадую чоловіка з 20 літрами в руках, а потім із відходами у низ і пити якось не дуже хочеться.Абсолютна більшість людей цікавляться питаннями щодо фізіологічних потреб. Не розкажу, нехай це буде маленькою таємницею. Але наголошую, що труднощі пережити можна набагато легше, якщо їх переживати з позитивними думками, шукати корисний досвід.

Наступного разу розкажу про обігрів оселі.
Продовження читайте в статті “Теплий” досвід.

Примітка:

Недобудовані будинки ЖК “Градимир” у 2014 році, разом з ділянкою землі під забудову, були передані ООО «Аркада-Будівництво» за умови завершення довгобуду. Фінал історії “Аркади”ми всі знаємо…

Хочемо звернути увагу на цю ситуацію: Офіс Президента України Київська міська державна адміністрація – КМДА Комітет Верховної Ради України з прав людини Віталій Кличко Моніторингова місія ООН з прав людини / UN Human Rights Monitoring Mission

P.S.

Урок оптимізму від Галини Яківни.

Відео з домашнього архіву (відео-лист сестрі) 10 січня 2016 р.

2 thoughts on “Життя в недобудові. Водний досвід.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *